Waar héb je het over?

OK, bear with us. Stel, je bent een organisatie en hebt:

  • een pagina met ‘standpunten’, en een dochterpagina per thema, zoals ‘energietransitie’, dus (/standpunten/energietransitie/)
  • en óók artikelen over dat zelfde thema, die doorgaans op een categoriepagina worden geordend  (/categorie/energietransitie)

Dan heb je echter twee pagina’s die qua navigatie en SEO concurreren. Waar stuur je mensen heen, hoe koppel je ze aan elkaar, hoe voorkom je concurrentie qua Google-ranking?

Traditionele doch onhandige opties

Dat kun je op conventionele manieren oplossen:

  • Je voegt statische content (je standpunt-info) toe aan de categoriepagina. Maar dan zit die categoriepagina niet op de juiste plek in de structuur van je site, en je hijackt eigenlijk de categoriepagina-functie.
  • Je toont op je standpunt-pagina (/standpunten/energietransitie/) een blok met de meest recente artikelen die van de gelijknamige categorie zijn voorzien. Kan, kan, maar de gebruiker moet kunnen doorklikken naar alle artikelen over dat thema – op /standpunten/energietransitie/. En waar moet het categorielabel op een nieuws-detailpagina naar linken?

Daarom: pagina als categorie

Screenshot-2018-11-09-at-13.28.38
Zo dus

Allemaal not great. Ook omdat je soms een pagina hebt die categoriepagina moet zijn maar die ook nog eens dochterpagina’s heeft.

Om die reden hebben we de mogelijkheid om het beste van twee werelden te combineren. Een manier om pagina’s echt als categorie te gebruiken. In de thema-instellingen kun je bepalen welke bestaande pagina’s óók ingezet kunnen worden als categorie.

Vervolgens kun je op artikelniveau náást de ‘gewone’ categorie ook kiezen voor een pagina die je als categorie wil gebruiken. De pagina waar je nu bent is daarvan een voorbeeld. Zie ook het voorbeeld van de bakfietsen-pagina van De Fietsersbond: dat is een pagina toont statische content, een overzicht van dochterpagina’s én een lijst van artikelen óver bakfietsen.

Een andere oplossing is om een redactionele mix van statische content en uitgelichte artikelen te gebruiken, in plaats van een (soms wat kunstmatige) scheiding tussen statische content en een lijst van artikelen. Dat kan met de dossierpagina. Dat even terzijde. Hieronder vind je de artikelen met deze pagina als paginacategorie.

Artikelen over “Energietransitie (paginacategorie)”